Glassmet
6 äggulor
1 1/4 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
5 dl grädde
4 1/2 dl mjölk
1 dl amaretto
1. Häll grädde, mjölk, vanilj och knappt hälften av sockret i en kastrull
2. Låt koka upp under omrörning
3. Dra av kastrullen från plattan och låt stå i ca 10 minuter
4. Blanda ägg och resten av sockret i en bunke
5. Vispa blandningen tjock och fluffig
6. Häll gräddblandningen i äggsmeten under omrörning
7. Häll tillbaka smeten i kastrullen
8. Sätt kastrullen i vattenbad och värm under omrörning tills smeten tjocknat, ca 10 minuter
9. Låt smeten svalna och kallna, gärna i kylskåp över natten, men i kallt vattenbad funkar också (byt vatten ofta och förbered is för att använda i vattenbadet på slutet)
10. Blanda i amaretto och häll blandningen i glassmaskin (följ anvisningarna för maskinen)
11. Häll glassen i lämplig låda eller portionsskålar, tryck ner biskvier och frys i minst 2 timmar.
12. Njut av glassen och glöm inte att fråga ev gäster om de är nötallergiker innan de bjuds :)
Har man ingen glassmaskin kan man hälla glassen i en bunke, ställa den i frysen och röra om/vispa ca var 20:e minut tills glassen har typ konsistensen av mjukglass.
Mandelbiskvier
1 äggvita
1 dl socker
2 dl mandelmjöl (knappt 100g mandel)
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Blanda allt ordentligt i en bunke
3. Klicka ut med hjälp av två skedar på bakplåtspapper
4. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 15 min
5. Ta ut och låt svalna helt innan de trycks i glass eller läggs i tättslutande burk
No comments:
Post a Comment